Mensen met kanker hebben vaak problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Vermoeidheid, pijn, verminderde mobiliteit en cognitieve problemen kunnen factoren zijn die invloed hebben op de kwaliteit van leven. Ergotherapie kan zowel voor de cliënt als de mantelzorger wat betekenen, in elke fase van de ziekte.
Diagnostiek en behandeling vindt plaats in de thuissituatie, om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Indien de mantelzorger of thuiszorg problemen ervaart bij het begeleiden of verzorgen kan ergotherapie ook ondersteunen in het geven van adviezen.
In elke fase van oncologie kan de ergotherapeut deel kan uitmaken van de zorg. Dus zowel in de curatieve fase, in de periode van herstel, in de palliatieve fase en het terminale fase. In bepaalde situaties zijn concrete oplossingen mogelijk, op andere momenten gaat het vooral om het draaglijker maken van de ziekte. De ergotherapeut zoekt naar oplossingen die het beste bij uw wensen passen.
De ergotherapeut richt zich op de aanpak van lichamelijke, cognitieve en emotionele effecten (van de behandeling) van kanker waar de cliënt tegenaan loopt in het dagelijks leven. Binnen de ergotherapie behandeling wordt gekeken naar de daginvulling, uitvoering van dagelijkse activiteiten en de tevredenheid hierover.